Potențialul de producție al panourilor fotovoltaice în România
Zilele trecute, în jurul orelor 12:00, diagrama producției de energie în timp real, afișată pe site-ul transelectrica.ro arăta o producție de energie fotovoltaică de 866 MW. Doar hidrocentralele și centrala nucleară de la Cernavodă depășeau această valoare. Momentul a fost jubilat și vehiculat intens în media și pe rețelele de socializare.
Bineînțeles, știrea este îmbucurătoare, dar nu trebuie înțeleasă greșit. Două zile mai târziu, cifrele sunt mai puțin optimiste. Vom încerca să explicăm aceste discrepanțe.
Problema supraîncălzirii panourilor fotovoltaice
Producția de energie fotovoltaică nu este constantă. Ea poate atinge valori maxime în zilele senine, dar performanța scade în zilele înnorate. Pentru că în sezonul cald avem zile mai lungi și o iradiere solară puternică, cantitatea totală de energie obținută într-o lună de vară poate fi și de 3 ori mai mare față de o lună de iarnă. Totuși, căldura excesivă este un factor care influențează negativ eficiența panourilor fotovoltaice. Supraîncălzirea crește agitația termică a electronilor, ceea ce se manifestă prin scăderea tensiunii și implicit, a cantității de energie. La fiecare 1ºC ce depășește temperatura optimă de funcționare a panoului, pierderea este de până la 0,5%. Într-o zi caniculară, cantitatea de energie generată poate fi diminuată cu aproximativ un sfert doar din acest motiv.
Cum afectează vântul potențialul de producție al panourilor fotovoltaice
Panourile absorb iradiația solară și o transformă în două tipuri de energie: cea electrică, convertită în curent electric alternativ cu ajutorul invertoarelor și energia termică, responsabilă de fenomenul de supraîncălzire. Vântul are un efect de răcire pentru că îmbunătățește convecția termică de suprafață a panourilor, prin asigurarea ventilației. Cum majoritatea panourilor sunt orientate către Sud, vânturile care provin din această direcție vor avea cel mai bun impact asupra eficienței fotovoltaicelor. Totuși, vântul poate favoriza și depunerea de praf sau impurități care scad randamentul instalației. O viteză prea mare poate fi distructivă prin presiunea exagerată asupra modulelor și efectul de smulgere. Structurile de susținere Fortza Solar sunt proiectate încât să asigure rezistența la vânt și intemperii.
Panourile fotovoltaice și precipitațiile atmosferice
Deși provoacă o scădere temporară a capacității de producție, ploaia are un efect favorabil asupra panourilor, prin efectul de curățare a prafului și murdăriei depuse. Un strat subțire de zăpadă permite luminii să treacă, un strat gros riscă să oblitereze complet lumina. Structurile de susținere Fortza Solar permit, în general, alunecarea zăpezii prin unghiul de înclinație la care sunt construite. Totodată, zăpada depusă pe suprafețele din jurul fotovoltaicelor, funcționează ca o oglindă și permite reflecția luminii, sporind intensitatea luminoasă absorbită de panouri și contribuind la creșterea cantității de energie.
Nu în ultimul rând, este nevoie de lumină ca efectul fotoelectric să se producă – panourile generează zero kW pe timpul nopții. Din aceste considerente, energia solară este extrem de fluctuantă în lipsa unor instalații de stocare. Performanțele temporare înregistrate de fotovoltaice la o anumită oră sunt dovada uriașului potențial de producție al panourilor fotovoltaice pe care trebuie să-l valorificăm, dar care trebuie optimizat pentru a deveni o sursă constantă.
- https://www.economica.net/moment-rarisim-fotovoltaicele-produc-mai-multa-energie-in-romania-decit-centralele-pe-carbune-sau-pe-gaze_655489.html
- https://www.weforum.org/agenda/2022/08/heatwaves-can-hamper-solar-panels/
- https://ae-solar.com/wind-effect-on-solar-panels/
- https://green-report.ro/vanturile-din-emisfera-nordica-au-scazut-intensitate-ultimii-30-de-ani/
- https://green.start-up.ro/ro/panouri-solare-ce-sunt-cum-functioneaza-si-cat-costa-implementarea-lor/
- https://www.infoclima.ro/preview/soarele-pe-acoperiul-casei
Imagini preluate de pe transelectrica.ro
Scris de: Lilia Burlacu pentru Fortza