Cum construiești un parc fotovoltaic performant

parc fotofoltaic

Pentru orice investitor care construiește un parc fotovoltaic, obținerea unui randament ridicat pe termen lung este un obiectiv esențial. Alegerea unor panouri fiabile ce folosesc tehnologii inovatoare sau a unor invertoare performante, sunt un factor important, dar presupun o augumentare a costurilor și  nu pot rezolva problema eficienței în totalitate. Există o serie de parametri ce trebuie respectați încă din faza de proiect, construcție sau mentenanță pentru ca producția de  energie să se realizeze la capacitate maximă.

Controlul umbririi

La faza de proiect, se vor lua în considerare toate elementele de peisaj care pot umbri panourile. Vegetația, construcțiile sau munții pot umbri suprafața panourilor chiar dacă se află în depărtare. De asemenea, structura de susținere trebuie poziționată astfel încât umbra panourilor să nu cadă pe celelalte module. Se realizează un studiu de însorire/umbrire pentru a analiza impactul general al peisajului asupra iluminării parcelei.

Obiectele de proximitate  vor fi analizate prin modelizare 3D sau utilizând regula unghiului de 18º (nu se vor plasa modulele într-o zonă aflata la o distanță mai mică de 3x înălțimea obiectului de umbrire).

Se va ține cont de acest aspect și în momentul cablării, astfel încât panourile cu grad de umbrire asemănător să fie legate în aceeași serie. Diferențele de iluminare în cadrul seriilor sunt o sursă de pierdere a energiei, de aceea omogenitatea iluminării este importantă pentru a obține un randament ridicat.

Temperatura modulelor dintr-un parc fotovoltaic

Din specificațiile tehnice ale producătorilor de panouri solare se știe că depășirea temperaturii optime de funcționare cu un singur grad C scade producția de energie cu 0,4%. Pe timpul verii, în condiții de iluminare puternică, centrala solară nu va funcționa la capacitate maximă. Din acest motiv trebuie evitată supraîncălzirea modulelor prin asigurarea unei ventilații corespunzătoare.

Limitarea mismatch-ului într-un parc fotovoltaic

Atunci când există o diferență de MPP (maximum power point) ale panourilor legate in aceeași serie, apare o nepotrivire, numită mismatch. Fenomenul poate fi legat atât de procesul de fabricație (tehnic, nu se pot produce panouri cu caracteristici tehnice identice, vor exista întotdeauna variații foarte mici, chiar între exemplarele aceluiași model), cât și de murdărirea, înzăpezirea sau îmbătrânirea neuniformă a modulelor. Se recomandă trierea panourilor în funcție de MPP, în baza măsurătorilor flash-testului fabricantului și asocierea lor în serii cât mai omogene.

Există și invertoare menite să optimizeze variațiile de putere maximă, care limitează pierderile de energie provocate de acest fenomen. Curățarea mecanică sistematică a panourilor este indicată mai ales când modulele au o înclinație mică și impuritățile nu pot fi îndepărtate eficient în timpul precipitațiilor.

Dimensionarea corectă a cablurilor solare

Alegerea cablurilor cu diametru sau lungime neadecvate poate cauza pierderi importante de energie și poate provoca chiar și  incendii. Într-un cablu cu o secțiune mai mare pierderile de tensiune și putere sunt minime, de aceea, subdimensionarea trebuie evitată.

Raportul de performanță al unui sistem fotovoltaic se calculează după formula: Producție reală (kWh)/Producția teoretică (kWh) și trebuie să fie cuprins între 0.7 -0.8. Valori în afara acestui interval sugerează o posibilă eroare în conceperea instalației.

Pentru alte detalii nu ezitați sa contactați echipa Fortza Solar

Scris de: Lilia Burlacu pentru Fortza

Share:

De interes