Panourile fotovoltaice bifaciale

Panourile fotovoltaice bifaciale
Panourile fotovoltaice bifaciale

Sunt construite după o tehnologie inventată în anii ’70, destinată  inițial unui proiect de inginerie spațială. Spre deosebire de panourile monofaciale, care captează lumina pe o singură față, panourile fotovoltaice bifaciale sunt active pe ambele părți, prin urmare, au o eficiență superioară. Spatele panoului are lipită o folie transparentă care permite atât absorbția, cât și reflectarea luminii și poate să producă până la maxim 90% din capacitatea generată de partea frontală. Față de panourile monofaciale, performanța energetică a bifacialelor poate fi cu până la 30% mai mare.

Potrivit datelor disponibile, 1 din 5 panouri fotovoltaice utilizate în prezent este de tip bifacial, iar până în 2030, panourile fotovoltaice bifaciale vor predomina piața cu peste 70%. Aplicabilitatea lor este extinsă la toate domeniile de utilizare ale panourilor fotovoltaice clasice: pot fi integrate atât în sistemele cu fixare pe acoperiș, cât și în centralele de tip parc fotovoltaic cu fixare la sol sau plutitor, în agrovoltaice. Rezultate superioare s-au obținut din combinația solar tracker – panouri bifaciale.

Panourile fotovoltaice bifaciale au două forme de prezentare: cu ramă de aluminiu și fără. Cele cu ramă sunt mai ușor de instalat, cele fără ramă sunt mai durabile și mai estetice, nu necesită împământare pentru că nu conțin metal în exterior.

Designul structurii de susținere este mai pretențios, trebuie să se elimine cât mai mult din umbrirea suprafeței inferioare a panourilor. Prin urmare, distanța dintre rânduri crește, iar grinzile trebuie spațiate mai larg. Asocierea cu solar trackerele cu o singură axă într-un singur rând nu este recomandată – în timpul rotației, se împiedică accesul luminii la fața inferioară a panourilor. Un factor care ameliorează considerabil producția de energie este solul reflectorizant. Sunt necesare amenajări suplimentare pentru a crește albedo-ul (mărime ce indică fracțiunea din energia luminoasă incidentă radiată în mod difuz de un corp, DEX ’09 (2009)), adică pentru a obține suprafețe cât mai albe. În practică, cel mai bun rezultat se obține prin folosirea membranelor geotextile albe (albedo – 0,8).

Panourile fotovoltaice bifaciale – avantaje și dezavantaje
Panourile fotovoltaice bifaciale
Avantaje față de panourile monofacialeDezavantaje față de panourile monofaciale
Performanță energetică superioarăDesignul structurii de susținere este mai pretențios
Fenomenul de degradare prin PID (potential-induced degradation) este mult mai redusCosturi de instalare mai mari, mai ales dacă se asociază un sistem solar tracker
Durabile, garanția oferită de producător este mai lungă – până la 30 de aniPrețul panoului e ușor mai mare
EsteticeGreutate mai mare

Share:

De interes