Structuri fotovoltaice cu înclinare Est-Vest

Structuri cu înclinare Est-Vest

Structuri fotovoltaice cu înclinare Est-Vest

Instalarea panourilor fotovoltaice cu înclinare Est-Vest este o abordare nouă, care oferă numeroase avantaje față de orientarea clasică spre Sud și elimină unele inconveniente legate de aceasta. Modulele sunt amplasate pe două pante, una orientată spre est, alta spre vest, în unghi de 5-15°, asemănător unui acoperiș în două ape.

  1. Se elimină necesitatea de a respecta distanța dintre rânduri pentru evitarea umbririi (cazul structurilor cu orientare sudică), ceea ce permite o mai bună valorificare a terenului; sunt mai compacte, permit o densitate mai mare a panourilor decât structurile Sud. Deși producția per modul este mai scăzută, producția totală per suprafață poate fi mai importantă. Acolo unde prețul terenului este ridicat, mărirea numărului de panouri poate fi o soluție avantajoasă dacă se urmărește creșterea puterii parcului.
  2. Fotovoltaice cu înclinare est-vest produc mai multă energie dimineața (panourile orientate spre est) și seara (panourile orientate spre vest), spre deosebire de orientarea spre sud, care are un peak de generare la jumătatea zilei, când există un surplus de energie, iar prețul de vânzare în rețea e mai ieftin. Intervalul orar este mai convenabil pentru prețul superior, dar și pentru că permite uniformizarea curbei de producție energetică. Populația folosește rețeaua electrică cu preponderență dimineața și seara, atunci și necesarul de producție este mai ridicat. În termeni de producție, nu e importantă doar obținerea unei cantități maxime de energie, ci ca aceasta să fie generată atunci când e nevoie.
  3. Din punct de vedere structural, rezistența la vânt este superioară față de structurile cu orientare Sud.
  4. Fotovoltaice cu înclinare Est-Vest permit supradimensionarea DC – pot fi folosite panouri cu putere mai mare de 3 kW cu un invertor de 3 kW. Acest lucru este posibil pentru că modulele nu funcționează simultan la putere maximă niciodată – jumătate dintre ele (cele orientate spre Est) înregistrează cele mai bune performanțe dimineața, altă jumătate (Vest) – după-masă. Prin urmare, scad costurile de achiziție pentru invertoare.
  5. Costurile asociate structurilor de susținere sunt mai mici pentru că și unghiul de înclinare este mic (nu e nevoie de creșterea lungimii profilelor pentru a rezista la vânt).
Exemple:

Cestas Solar Park, Franța – 300 MW

Cleeve Hill Solar Park

https://www.solarpowerworldonline.com/2021/12/east-west-solar-projects-maximize-the-number-of-solar-panels-on-an-array/

 

Structuri cu înclinare Est-Vest

Scris de colega noastră Lilia Burlacu pentru FortzaSolar

Share:

De interes