Structurile fotovoltaice

STRUCTURILE FOTOVOLTAICE

Structurile fotovoltaice – tipuri și materiale

Structurile fotovoltaice sunt suporturi metalice fabricate din oțel galvanizat sau aluminiu, menite să asigure susținerea și fixarea panourilor fotovoltaice. Ele sunt proiectate astfel încât să asigure înclinația necesară, calculată în funcție de incidența optimă a razelor solare, dar și de criterii suplimentare cum ar fi capacitatea de autocurățire, drenajul apei pluviale, umbrirea dată de rândurile de vecinătate. Acestea trebuie să fie destul de rezistente pentru a suporta atât greutatea panourilor, cât și suprasolicitările la vânt, încărcarea cu zăpadă, seism. Structurile fotovoltaice vor fi distanțate de suprafețe pentru a permite ventilația și a evita supraîncălzirea panourilor. Pot fi fixe sau se asociază sistemelor solar tracker.

Structurile fotovoltaice sunt formate dintr-un set de componente principale (stâlpi, grinzi, șine, etc) care se asamblează la locul de instalare, fără a fi necesare operațiuni de sudare. Aceste elemente trebuie să fie confecționate din materiale neinflamabile (lemnul e exclus), necorozive, inerte din punct de vedere chimic pentru a nu polua mediul înconjurător, cu o durată de viață minimă de 25-30 de ani. Se recomandă testarea prealabilă a structurilor fotovoltaice atât prin simulări virtuale cât și fizice, în laborator sau câmp deschis, pentru a verifica stabilitatea în condiții statice și dinamice.

În funcție de amplasare, structurile fotovoltaice pot fi cu fixare pe acoperiș, fațade sau la sol. Pentru o mai bună gestiune a spațiilor și resurselor, practicile actuale urmăresc integrarea sistemelor în agricultură (agrovoltaice, garduri fotovoltaice), arhitectură (BIPV), infrastructură (căi ferate, drumuri) – soluții care le transformă în construcții complexe, multifuncționale și estetice.

Cerințele pe care trebuie să le îndeplinească structurile fotovoltaice cu fixare la sol

 1. Adaptare la topografia terenului.
 2. Fundația e proiectată în funcție de rezultatele studiului geotehnic și ține cont de aspectele climatice ale regiunii – viteza maximă a vântului, încărcarea cu zăpadă, riscul seismic.
 3. Grosimea minimă pe secțiune a metalului din care e confecționată structura nu trebuie să fie mai mică de 3 mm, grosimea stratului de galvanizare – minim 80 microni.
 4. Împământarea structurii să fie realizată corect.
 5. Sistemul trebuie să permită înlocuirea facilă a elementelor, în caz de necesitate.
 6. Garda la sol (distanța dintre sol și marginea inferioară a modulului) se calculează în funcție de riscul de inundație al terenului, dar nu trebuie să fie mai mică de 60 cm.
 7. Înclinația și poziția modulelor este analizată pentru a obține o cantitate maximă de energie anuală.
 8. Procedura de instalare trebuie să fie cât mai simplă.
 9. Lucrările de sudare pe teren sunt interzise.
 10. Materialul din care e confecționată structura trebuie să fie neinflamabil, rezistent la coroziune și la factorii de mediu, asigurând o durată de viață de minim 25 de ani.
 11. Sistemele de prindere nu trebuie să umbrească modulele.

 

http://www.arevdd.ro/images/evenimente/365a6c017a0abe497b9d344dbede9402.pdf

https://ratedpower.com/solar-software/

 

Share:

De interes