Carporturile fotovoltaice

Carporturile fotovoltaice

Carporturile fotovoltaice – o alternativă la garajul clasic

Carporturile sunt construcții simple, acoperite, destinate protecției autovehiculelor și reprezintă o alternativă a garajului clasic, care necesită investiții mai mari și lucrări mai laborioase. Pentru a obține o funcționalitate dublă, carporturile pot fi folosite și ca suport pentru panourile fotovoltaice, similar unui acoperiș de casă.

Structura carportului poate fi achiziționată sub forma unui kit ce conține toate elementele (profile, panouri, accesorii), pregătite pentru asamblare și instalare. Dimensiunile puse la dispoziție sunt, de obicei, standard – 3x4m, 4x4m sau 3x5m pentru o singură mașină sau 5×6, 3×6, 6×8 m pentru parcarea a două autoturisme. În cazul unor cerințe specifice legate de suprafața disponibilă, tipul de locuință sau preferința pentru anumite materiale, Fortza Solar poate configura, proiecta și fabrica soluții personalizate.

Carporturile fotovoltaice pot fi atașate de o construcție – de exemplu, un zid al casei sau al unei anexe, ceea ce permite economia de material și utilizarea  eficientă a spațiului. În lipsa constrângerilor legate de aceste aspecte, carporturile fotovoltaice pot fi construite și individual. Design-ul poate fi de tip deschis, închis sau semiînchis. În general, un carport dimensionat pentru o singură mașină susține aproximativ 16 panouri fotovoltaice.

Materiale din care pot fi realizate carporturile fotovoltaice

Structura din oțel folosită de Fortza Solar are avantajul rezistenței superioare față de celelale tipuri de materiale. Riscul de coroziune este eliminat eficient prin procesul de  galvanizare, care prelungește considerabil durata de viață a metalului. Suportă foarte bine variațiile termice și umiditatea, fără a fi necesare manopere de întreținere suplimentare. Totuși, o asemenea structură are o greutate importantă și poate impune utilizarea unui tip special de fundație.

Structura din aluminiu prezintă avantajul de a fi solidă și lejeră în același timp. Rezistența la coroziune și oxidare sunt alte proprietăți care îi conferă durabilitate. Întreținerea este ușoară și constă în curățarea cu apă și detergenți non-corozivi sub presiune, o dată la 4-6 luni. Structura de aluminiu poate fi vopsită într-o gamă variată de culori și se încadrează cu ușurință în peisagistica locului în care se amplasează, îndeplinind și o funcție estetică. Nu în ultimul rând, aluminiul este un material ecologic, care poate fi reciclat la infinit. Principalul dezavantaj este dat de costul ridicat, superior oțelului.

Structura din lemn este cea mai estetică, poate fi prelucrată și instalată cu ușurință. Pentru că de calitatea materialului depinde durabilitatea construcției, se recomandă utilizarea de lemn brut (de pin, brad sau molid), lemn exotic (cedru roșu, padeck) tratat corespunzător, sau lemn tratat prin impregnare sub presiune, ce nu poate fi afectat de mucegai sau insecte. Tratamentul termic vine însă și cu o serie de dezavantaje – în timp, materialul devine mai casant și necesită manopere de întreținere frecventă. Structura este mai vulnerabilă în caz de vânt puternic, condiții meteoologice neprielnice și are, în general, o durată de viață mai scurtă. Totuși, se recomandă evitarea acestui material la construcțiile fotovoltaice din cauza inflamabilității lemnului.

Alegerea tipului de acoperiș pentru carporturile fotovoltaice

La alegerea tipului de acoperiș se vor lua în calcul, în primul rând, condițiile meteorologice ale regiunii.

Acoperișul plat este indicat în zonele cu expunere solară importantă, unde cantitățile de precipitații sunt minime. Nu se recomandă folosirea lui în cazul carporturilor atașate la un zid pentru că favorizează stagnarea apei.

Acoperișul cu pantă dublă este soluția de elecție pentru carporturile fotovoltaice construite în zone cu vânturi puternice, unde cantitățile de precipitații sunt importante.

Acoperișul în monopantă (într-o singură apă) este utilizat când structura carportului este sprijinită pe un zid. Execuția este simplă, costurile sunt reduse. Dezavantajul principal este rezistența scăzută la vânt.

Carporturile fotovoltaice – avantaje

O construcție de tip carport fotovoltaic are o funcționalitate dublă: protejează vehiculul de intemperii și produce energie electrică în același timp. Este mai estetică și mai ieftină decât un garaj, nu necesită lucrări complexe pentru execuție. Oferă mai mult spațiu pentru deschiderea ușilor mașinii, asigură o bună ventilație  și poate îndeplini, temporar, funcțiile unei pergole. De obicei, se montează și o stație ce permite încărcarea mașinii electrice pe durata parcării.

În ultimii ani, carporturile fotovoltaice sunt din ce în ce mai folosite în amenajarea parcărilor din zonele comerciale, industriale și turistice. Datorită umbririi pe care o oferă, sporesc confortul termic în perioada caldă a anului, evită supraîncălzirea unor suprafețe mari de asfalt și protejează mașinile de expunerea directă la razele soarelui, ploi puternice sau grindină. Pentru că ocupă suprafețe mai extinse decât parcările rezidențiale, se produce o cantitate de energie semnificativ mai mare, aducând un beneficiu suplimentar investitorilor.

Scris de: Lilia Burlacu pentru Fortza

Share:

De interes