10 mituri despre panourile fotovoltaice

10 mituri despre panourile fotovoltaice

10 mituri despre panourile fotovoltaice

1.Job-urile apărute în industria solară sunt temporare

Aceste locuri de muncă nu țin doar de manufactura și instalarea sistemelor fotovoltaice, ci și de întreținere, mentenanță, reciclare, care se desfășoară pe toată durata de viață a panourilor.

2. Costurile pentru dezafectarea unui parc fotovoltaic sunt uriașe

Costurile sunt incomparabile cu dezafectarea unei centrale nucleare sau hidroelectrice, iar procesul este rapid și mai puțin laborios.

3. Un teren pe care a fost amplasat un parc fotovoltaic nu va mai putea reintra în circuitul agricol

Perioada de repaus asociată exploatării în scop energetic are un impact pozitiv asupra biodiversității solului și îi îmbunătățește calitatea. Modificările aduse terenului agricol sunt minime și reversibile, mai ales când se folosesc structuri de susținere cu fundație de tip stâlpi-bătuți, ca în cazul sistemelor proiectate de Fortza Solar.

4. Panourile fotovoltaice sunt fabricate din materiale toxice

Majoritatea panourilor sunt fabricate din siliciu – al doilea cel mai întâlnit element de pe Terra, după oxigen. Ceilalți compuși cu potențial toxic sunt sigilați în interiorul panoului, acoperiți de sticlă temperată extrem de rezistentă, încât în condiții de exploatare normală nu există riscul de scurgere în mediul înconjurător.

5. Parcurile fotovoltaice ocupă suprafețe mari, pe care le imobilizează pe termen lung

Noile tehnologii (panourile bifaciale, orientarea est-vest, sistemele de trackere etc) permit utilizarea mult mai eficientă a terenurilor. Suprafețele ocupate de centralele fotovoltaice pot fi folosite cu succes pentru activități agricole conexe, cunoscute sub denumirea generală de agrovoltaice.

6. Panourile fotovoltaice nu pot fi reciclate și vor produce o cantitate uriașă de deșeuri periculoase

Industria fotovoltaicelor este relativ tânără, iar recondiționarea și prelungirea duratei de viață sunt domenii de studiu ce vor fi, cu siguranță, îmbunătățite. La ora actuală, modulele sunt reciclabile în proporție de aproape 100%.

7. Parcurile fotovoltaice produc dezechilibre electrice și electro-magnetice

Câmpul elecromagnetic generat de invertoare este unul cu rază scurtă, iar efectele lui pot fi eliminate prin simpla poziționare la distanță de zona locuibilă (câțiva metri sunt suficienți) sau de sistemele de navigare și comunicații (risc de interferențe). De fapt, orice aparat electrocasnic generează un astfel de câmp.

8. E nevoie de mai multă energie pentru a fabrica un panou decât capacitatea sa totală de producție efectivă de-a lungul vieții.

Studiile arată că e nevoie de mai puțin de 4 ani de funcționare pentru a recupera energia consumată pentru fabricarea unui panou. La o durată de viață a modulelor estimată la 28 de ani, rămân 24 de ani de surplus energetic, ceea ce explică interesul pentru acest tip de energie regenerabilă.

9. Panourile fotovoltaice nu produc energie electrică pe timpul iernii

Pentru a funcționa, fotovoltaicele nu au nevoie de căldură, ci de lumină. Această resursă este disponibilă în cantități variabile, în orice anotimp.

10. Amortizarea investițiilor este de lungă durată

Amortizarea costurilor de construire a unui parc fotovoltaic durează între 5 și 10 ani, în funcție de materialele folosite.

Energia fotovoltaică vs. alte surse de energie

Panourile fotovoltaice

https://www.nrel.gov/docs/fy99osti/24619.pdf

https://center4ee.org/debunking-solar-myths/

https://solarcraft.com/solar-energy-myths-facts/

https://www.cancer.net/blog/2022-01/can-having-solar-panels-or-living-near-solar-farm-increase-your-cancer-risk

https://levcapital.com/blog/financing/solar-farm-return-on-investment/

https://www.cleanmax.com/solar-update/how-solar-energy-compares-to-other-renewable-sources-of-energy.php

https://www.un.org/en/climatechange/what-is-renewable-energy

https://earth911.com/business-policy/solar-vs-nuclear-best-carbon-free-power/

https://gienergy.com.au/solar-power-vs-nuclear-power-which-is-better/

https://www.weforum.org/agenda/2022/06/energy-electricity-sources-land

Share:

De interes